Translate

Teknologi Nano Dalam Pertanian


Nanoteknologi dalam Pertanian

Nanoteknologi telah diumumkan sebagai revolusi perindustrian baru - seperti dalam abad ke-18 dan 19, nano mempunyai potensi untuk membawa perubahan drastik dalam industri pertanian. Perkembangan alat nano baru berasaskan dan peralatan boleh membantu untuk meningkatkan kecekapan dan mengatasi cabaran-cabaran yang dihadapi oleh industri pertanian.

Antara cabaran-cabaran ini termasuk ancaman meningkat kepada pengeluaran pertanian dan risiko penyakit tumbuhan berkaitan. Sektor pertanian akan mendapat manfaat yang besar dari alat nano berasaskan untuk mengesan penyakit dengan cara yang cepat, meningkatkan keupayaan tumbuhan untuk menyerap nutrien dan menggalakkan rawatan molekul penyakit.

Perladangan

Proses memaksimumkan hasil tanaman dan mengurangkan penggunaan racun perosak, baja, dan racun melalui prosedur pemantauan yang cekap disebut pertanian tepat. Pertanian tepat menggunakan peranti penderiaan jauh, komputer dan sistem kedudukan satelit global untuk menganalisis pelbagai keadaan persekitaran untuk menentukan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan di bawah syarat-syarat ini dan mengenal pasti masalah yang berkaitan dengan tanaman dan persekitaran mereka yang semakin meningkat. Pertanian tepat membantu menentukan pembangunan loji, keadaan tanah, penggunaan air dan bahan kimia, baja dan tabur dan mengawal pencemaran alam sekitar ke tahap yang minimum dengan mengurangkan sisa pertanian.

Pelaksanaan nanoteknologi dalam bentuk sensor kecil dan alat pemantauan akan mewujudkan kesan positif kepada penggunaan masa depan kaedah pertanian tepat. Sistem nano yang dibolehkan membantu meningkatkan penggunaan sensor autonomi yang dikaitkan ke dalam sistem GPS untuk menyediakan perkhidmatan pemantauan yang cekap memberi tumpuan kepada pertumbuhan tanaman dan keadaan tanah. Penggunaan sensor pintar dalam pertanian tepat akan menyebabkan peningkatan produktiviti pertanian dengan menyediakan petani dengan maklumat yang tepat yang akan membolehkan mereka untuk membuat keputusan yang tepat berkaitan dengan pertumbuhan tumbuhan dan kesesuaian tanah.

Nano Delivery Systems Nano Delivery Systems Sistem Penghantaran Nano

Terdapat banyak batasan peraturan yang diletakkan pada racun perosak dalam pertanian hari ini. Racun perosak seperti DDT, yang telah menyebabkan bahaya alam sekitar yang melampau, telah meningkatkan kesedaran awam dan peraturan penggunaan bahan kimia dalam pertanian, beralih tumpuan industri ke penggunaan sistem pengurusan perosak bersepadu, yang menggabungkan lebih bijak dan lebih penggunaan sasaran bahan kimia dengan berbutir pemantauan kesihatan tumbuhan.

Ini sistem pertanian boleh menggunakan cemerlang nano yang dibolehkan peranti "pintar" yang boleh melakukan dua peranan sebagai sistem amaran pencegahan dan awal. Alat-alat ini boleh mengenal pasti isu-isu berkaitan kesihatan tumbuhan walaupun sebelum mereka menjadi kelihatan kepada petani dan pada masa yang sama menyediakan langkah-langkah pemulihan. Sistem-sistem nano juga boleh digunakan untuk memantau penghantaran bahan kimia.

Sistem penyampaian nano mesra pengguna dan mesra alam untuk nutrien dan racun perosak telah mula mencari tempat mereka di pasaran. Ini boleh membenarkan penggunaan racun perosak dengan risiko minimum mutlak kerosakan alam sekitar. Syarikat telah melaksanakan nanoemulsions dalam produk racun perosak komersial. Syngenta, sebuah syarikat agrokimia terkemuka, menghasilkan produk yang cepat-siaran microencapsulated, yang boleh didapati di bawah nama ® Karate Zeon.

Nanoteknologi dalam Makanan

Teknologi nano berharap akan mengubah industri makanan keseluruhan dengan membawa perubahan dalam pengeluaran, pemprosesan, pembungkusan, pengangkutan dan penggunaan makanan. Penggunaan teknologi nano dalam proses ini memastikan keselamatan produk makanan, mewujudkan budaya makanan yang sihat dan meningkatkan kualiti nutrisi makanan.

Sistem pembungkusan makanan Smart boleh dibangunkan dengan menggunakan teknologi nano yang seterusnya meningkatkan hayat produk makanan dengan membangunkan permukaan antikulat dan antimicrobic aktif, meningkatkan haba rintangan dan sifat-sifat mekanik, mengubah suai tingkah laku penyerapan daripada foil dan mengesan dan isyarat perubahan biokimia dan mikrobiologi .

Beberapa syarikat telah mula untuk membangunkan sistem Pembungkusan Pintar - salah satu syarikat itu adalah Bayer Polimer, yang membangunkan Durethan KU2-2601 filem pembungkusan yang tujuan utama adalah untuk mengelakkan pengeringan kandungan makanan dan melindungi kandungan makanan dari oksigen dan kelembapan. Ini filem pembungkusan dibuat dari beberapa nanopartikel silikat.

Penggunaan teknologi nano dalam pemprosesan makanan adalah mewujudkan kesan yang besar kepada pembangunan makanan interaktif dan berfungsi yang memberikan nutrien dan bertindak balas kepada keperluan badan dalam cara yang cekap. Nanocapsules ditambah ke dalam produk makanan untuk memberikan khasiat dan nanopartikel apabila ditambah kepada makanan peningkatan penyerapan nutrien.

Semakin banyak syarikat-syarikat yang membuat kajian ke atas bahan tambahan yang boleh diserap dengan mudah oleh badan dan produk peningkatan jangka hayat. Sains Biodelivery Antarabangsa bergelung membangunkan nanopartikel dipanggil nanocochleates yang menyampaikan nutrien dan asid lemak omega kepada sel-sel tanpa menyebabkan apa-apa perubahan kepada rasa dan warna makanan.

Perkembangan terbaru

Dengan teknologi nano mendapat pengiktirafan dalam sektor pertanian dan makanan, saintis dan pakar-pakar dalam bidang saintifik baru-baru ini mempamerkan kepakaran teknologi nano mereka kepada petani di Afrika. Tiga inovasi penting telah menunjukkan:


·        Para saintis telah merancang untuk membangunkan sebuah beg penyimpanan plastik yang dipenuhi dengan nanopartikel yang mampu bertindak balas dengan oksigen dan mencegah dari ubi kayu reput. Dengan cara ini, petani Afrika boleh memanjangkan jangka hayat ubi kayu dan mengelakkan pembaziran sayur-sayuran ini.


·        Seorang bekas susu telah direka dengan nanopatterned, salutan antimikrobial yang membantu petani diari di Afrika untuk memelihara susu untuk tempoh masa yang lama kerana mereka mengambil hampir sepanjang hari untuk sampai ke pusat penyejukan. Ini bekas susu berasaskan teknologi nano menggantikan beg plastik kini digunakan kosong.


·        Para saintis juga telah merancang untuk membangunkan sensor kertas nanopatterned untuk mengesan kehamilan lembu bagi membolehkan petani tenusu menentukan sama ada lembu mereka akan berjalan kering tanpa susu kerana raba jangkitan atau mengandung.


Horizon 2020 program penyelidikan Kesatuan Eropah telah banyak melabur dalam pembangunan produk teknologi nano termasuk teknologi canggih yang lain. Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB persidangan Pertubuhan juga menekankan faedah menggunakan nanoteknologi untuk mendapatkan produk makanan memandangkan penduduk yang semakin meningkat di seluruh dunia.

Walaupun keinginan ini untuk meningkatkan penggunaan teknologi nano dalam produk makanan, saintis di sebalik kajian yang dibiayai oleh Swiss telah menekankan hakikat bahawa potensi risiko menggunakan nanoteknologi mesti dipertimbangkan, sebagai baja dan produk perlindungan tumbuhan yang mengandungi nanopartikel boleh membahayakan Biosistem bumi. Ia adalah penting bahawa produk nano yang dipertingkatkan wich sebagai go ini melalui yang sama proses kelulusan yang ketat yang digunakan untuk racun perosak konvensional dan baja, dan penjagaan yang diambil dalam penggunaan mereka untuk mengurangkan pembebasan mereka ke dalam air bawah tanah.

Nanoteknologi akan memainkan peranan penting dalam pembangunan sektor pertanian, kerana ia boleh digunakan dalam produk pertanian yang melindungi tumbuh-tumbuhan dan memantau pertumbuhan tumbuhan dan mengesan penyakit. Ahli-ahli sains telah berusaha ke arah meneroka permohonan baru teknologi nano dalam bidang pertanian dan industri makanan - jika penemuan ini digunakan bijaksana, alam sekitar, sektor pertanian dan industri makanan memang akan melihat perubahan yang besar kepada yang lebih baik pada tahun-tahun akan datang.


Ingin Menjana Pendapatan Sampingan Klik Di Sini http://www.theweeklypay.com/index.php?share=233702