Translate

02 July 2013

Kelebihan Baja Tawan Daeng

KELEBIHAN ORGANIK BAJA TAWAN DANG

 

Baja TAWAN DANG (Matahari Merah/Red Sun) merupakan Baja 100% organik dengan nutrisi lengkap yang diimport dari negara pertanian utama dunia. Ia diproses dengan Inovasi Nano (Teknologi NanoSel) berteknologi tinggi. Dapat mengurangkan hampir separuh penggunaan racun dan baja biasa malah meningkatkan mutu dan hasil pengeluaran tanaman.

Terdapat banyak unsur-unsur nutrien yang penting diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan terkandung di dalam BAJA TAWAN DANG.

NUTRIEN UTAMA
Nitrogen (N)
Merangsangkan kadar pertumbuhan dan pembentukan sistem akar, batang dan pertumbuhan (vegatatif) daun. Meningkatkan pembiakan mikroorganisma dalam tanah.

Fosforus (P)
Meningkatkan proses fotosentesis dan sistem akar. Membantu pertumbesaran bunga dan buah.
Kalium (K)
Meningkatkan penyerapan serta penyampaian nutrien pada pokok dan mengawal asid-base. Memberi ketahanan pokok dari penyakit.

NUTRIEN SEKUNDER
Kalsium (Ca), Magnesium (Mg), Sulfur (S), Besi (Fe), Mangan (Mn), Kuprum (Cu), Zink (Zn), Boron (B), Molybdenum (Mb), Klorin (Cl), bahan pengawalan pH tanah (seperti:- Serbuk Batu Kapur), Chitosan (bahan organis dari hasil laut), campuran unsur bio-organik terdiri daripada Efektif Mikroorganisma (seperti Bacillus Subtilis, Aspergillus).


Kelebihan BAJA TAWAN DANG ialah:

  • Baja 100% organik dengan nutrisi lengkap untuk tanaman (Nutrien Utama, Nutrien Sekunder & Nutrien Tambahan) berteknologi tinggi dan mesra alam.
  • Menguraikan sisa (baja) kimia dan organik dalam tanah 
  • Mengimbangi struktur & meneutralkan status (pH) tanah.
  • Memperbaiki dan menguraikan struktur tanah yang mampat dan pejal kepada berongga untuk mempermudahkan penyerapan nutrien.
  • Membantu mempercepatkan kadar pertumbuhan tanaman.
  • Membentuk sel baru dan memperkuatkan sel kulit pokok (meningkatkan hasil dan ketumpatan susu getah dengan peningkatan bacaan DRC yang tinggi)
  • Agen penyembuh dan pencegah penyakit pada tumbuhan seperti tunggul reput dan penyakit lain yang disebabkab serangga, kulat dan bakteria perosak.
  • Mengurangkan penggunaan baja kimia & menambahkan hasil pengeluaran dengan kos yang lebih rendah.

 

 BAJA TAWAN DANG ADALAH PEMBINA AKAR BARU

“Baja TAWAN DANG ini membina akar baru dengan banyak pada pangkal pokok kelapa sawit ini walaupun pokok sudah besar atau tua”

“Akar bercambah dengan banyak dan luarbiasa apabila padi menggunakan baja TAWAN DANG. Percambahan akar-akar ini boleh meningkatkan lagi hasil tuaian petani dan membina ketahanan yang kuat pada pokok dari serangan serangga serta bakteria perosak (seperti siput gondang), batang padi yang keras serta kuat juga menyebabkan pokok tidak rebah akibat padi masak dan isi padi iaitu beras lebih padat, berisi & berkualiti”
 No comments:

Post a Comment