Translate

02 January 2014

Baja Organik

Penggunaan Baja Organik

Perkembangan makanan organik adalah satu topik yang hangat di seluruh dunia. Kebanyakan tumpuan dan perhatian adalah kepada mengelakkan penggunaan racun perosak atau menggunakan produk organik dan mesra alam untuk mengawal serangga dan penyakit. Walau bagaimanapun, perkembangan secara organik juga bermakna menggunakan baja organik.

Membina kesuburan tanah adalah salah satu aspek yang paling penting dalam berkebun. Selama beberapa tahun pekebun hanya menggunakan baja sintetik di taman-taman mereka. Baja sintetik dihasilkan sebagai produk, manakala baja organik diperolehi daripada tumbuh-tumbuhan, haiwan, atau yang berlaku secara semula jadi mineral. Walaupun kedua-dua boleh pergi melalui proses pembuatan, terdapat kelebihan untuk menggunakan baja organik itu dalam bentuk yang dekat dengan sumber semula jadi.

Mengapa Kesuburan?

Sama seperti badan kita memerlukan nutrien untuk berfungsi dan berkembang, begitu juga dengan tumbuh-tumbuhan. Tanah mengandungi banyak nutrien penting yang diperlukan, tetapi tumbuhan menggunakannya, maka nutrien tanah boleh menjadi berkurangan. Tanah juga boleh berkurangan disebabkan oleh hakisan oleh angin dan hujan. Pembajaan merupakan cara untuk menambah kesuburan tanah. Lebih sihat tanah, maka lebih sihat kepada tumbuh-tumbuhan.

Apakah yang tumbuh-tumbuhan perlukan? Walaupun terdapat sekurang-kurangnya 16 unsur nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan, yang paling penting adalah nitrogen, fosforus, dan kalium (yang disebut oleh simbol-simbol unsur, N, P, dan K). Kebanyakan tanah mengandungi rizab yang besar yang lain 13 nutrien - terutamanya kalsium, magnesium, sulfur, besi, zink, dan mangan.

Kelebihan daripada Organik

Kelebihan penggunaan yang paling baik dari baja organik adalah tumbuhan, haiwan, atau mineral yang digunakan untuk kebun tanpa diproses. Contoh yang baik ini adalah baja hijau, najis haiwan, dan abu kayu. Kelebihan kepada tindakbalas  persenyawaan ialah bukan sahaja adalah nutrien utama yang disebutkan di atas ditambah kepada tanah, tetapi bahan organik dan humus, juga. Bahan organik memperbaiki struktur tanah, pengekalan kelembapan, saliran, dan kehidupan mikrob tanah. Satu jumlah yang cukup bagi bahan organik di dalam tanah boleh membantu memastikan bahawa nutrien yang sedia untuk tumbuh-tumbuhan secara stabil dan struktur tanah meningkatkan pertumbuhan akar. Baja organik membahagikan nutrien lebih perlahan berbanding dengan baja kimia, yang menyebabkan akar tumbuhan adalah kurang mungkin dibakar dengan mendapatkan dos yang terlalu tinggi.

Jelas sekali, cara terbaik untuk menggunakan baja organik adalah gabungan bahan-bahan mentah yang tinggi dengan bahan organik, seperti baja, bersama-sama dengan baja organik tertentu khas untuk keperluan tanaman. Satu lagi kelebihan menggunakan bahan-bahan mentah, juga daun dan jerami, sebagai sebahagian daripada program baja anda. Anda akan mendapat untuk mengitar semula bahan-bahan yang sebaliknya akan berakhir di tapak pelupusan.

Kebaikan dan kelebihan penggunaan baja organik ini bukan untuk bukan untuk menidak penggunaan baja sintetik. Baja sintetik juga mempunyai beberapa kelebihan. Baja sinteti,  kos kurang dan lebih mudah untuk pengangkutan, dan mereka adalah lebih seragam dalam kandungan nutrien. Kecuali rumusan dikawal-siar, kebanyakan baja sintetik adalah lebih cepat bertindak balas untuk tumbuhan daripada baja organik.

Ingin Menjana Pendapatan Sampingan Klik Di Sini http://www.theweeklypay.com/index.php?share=233702